Monday, August 3, 2009

PASAR BORONG KEMBOJA

Oleh AHMAD SHAARIrencana@kosmo.com.my

Pelbagai jenis kain, tudung, selendang dan sebagainya diniagakan di kampung ini. Jualan yang dijalankan sebahagian besarnya adalah secara borong, namun terdapat juga jualan secara runcit.
MUNGKIN ramai di kalangan kita tidak tahu bahawa terdapat sebuah perkampungan yang didiami imigran yang berasal dari Kemboja di Parit Buntar, Perak.

Terletak di Permatang Tok Mahat, Seberang Prai Selatan yang bersempadan dengan Parit Buntar, ia hanya kira-kira enam kilometer (km) dari bandar Nibong Tebal, Pulau Pinang dan tiga km dari pekan Bandar Baharu, Kedah.

Uniknya mengenai perkampungan ini ialah pasar borongnya yang menjadi tarikan penduduk setempat. Pada setiap hari Isnin dan Jumaat bermula dari pukul 7 pagi hingga 12 tengah hari, pekan kecil di situ akan dibanjiri ribuan pengunjung yang kebanyakannya berketurunan Melayu Kemboja yang tinggal di kampung-kampung berdekatan dan penduduk tempatan.
Kedatangan mereka setiap dua kali seminggu hanyalah untuk berniaga dan berjual beli sesama penduduk seketurunan yang menetap di perkampungan itu.

Malah, ada yang datang dari Bukit Kayu Hitam, Kedah dan Wang Kelian, Perlis serta kawasan berhampiran dengan membawa barang jualan masing-masing.
Pelbagai jenis kain, tudung, selendang dan sebagainya diniagakan di kampung ini. Jualan yang dijalankan itu sebahagian besarnya secara borong, namun terdapat juga jualan runcit.
Menurut seorang penduduk tempatan, Yusuf Abdullah, 72, asalnya perkampungan ini hanya didiami oleh beberapa keluarga imigran Kemboja yang menyewa rumah-rumah penduduk di sini kira-kira dua dekad lalu. Rata-rata mereka adalah pelarian Islam Kemboja yang melarikan diri ketika pemerintahan rejim Pol Pot.

Pada asalnya, mereka berniaga secara kecil-kecilan sesama sendiri. Bermula dengan hanya menjual kain pada harga murah, ia berjaya menarik minat pembeli daripada kalangan orang tempatan sekali gus menjadikan perniagaan ini berkembang dengan turut menjual barangan lain termasuk keperluan rumah.

KAMARIAH IBRAHIM menunjukkan aneka tudung yang dijual di gerainya.
Dari situlah munculnya nama Kampung Kemboja, merujuk kepada penempatan imigran itu di sini. Kini, hampir 200 keluarga mendiami kampung tersebut sehingga lahirnya komuniti Kemboja dan dianggarkan kira-kira 100 peniaga Kemboja datang menjalankan perniagaan di situ pada setiap minggu.

Malah ada pelanggan yang memborong jualan di sini sebelum menjajanya semula ke kampung-kampung berdekatan atau di pekan sehari di lokasi lain.
Seorang peniaga, Mohammad Hussin, 64, memberitahu, beliau sering datang ke sini kerana harganya murah, selain merapatkan hubungan sesama masyarakat warga Kemboja. "Saya datang ke sini kira-kira 18 tahun lalu semasa konflik berlaku di negara saya. "Saya beli barang jualan tidak banyak, modal kecil dan hanya berjualan dari kampung ke kampung. Nak buka kedai seperti rakan-rakan tidak mampu," katanya yang berniaga bersama isterinya, Rafeah Ali, 38.

Menurut Mohammad, adakalanya beliau berniaga di pasar malam sekitar Parit Buntar dan hasil niaganya cukup untuk menyara persekolahan tujuh anaknya. Bagi Aminah Amin, 45, beliau membeli barang di perkampungan itu sejak 10 tahun lalu kerana harga yang ditawarkan berpatutan. "Kalau nak dibandingkan dengan Kuala Lumpur (KL), lebih baik di sini. Tak perlu bayar tol, minyak dan sebagainya. Anak saya yang menetap di KL membeli kain yang sama dijual di sini pada harga tiga kali ganda lebih mahal," katanya yang berniaga di pasar-pasar malam dan pekan sehari.

Bagi penduduk tempatan, rata-rata mereka yang datang ke sini berpendapat harganya tidak terlalu mahal, selain banyak pilihan dan corak kainnya juga menarik. Zaiton Karim, 47, yang pertama kali datang ke pasar tersebut, mengakui barangan di sini cantik, berkualiti dan harganya agak murah. "Memang benar, harganya boleh tahan dan yang lebih penting banyak pilihan," katanya sambil membelek sepasang baju.

"Kalau nak dibandingkan dengan harga di kedai, di sini jauh lebih murah, lebih-lebih lagi jika dibeli secara borong. Kain-kainnya juga menarik," tambahnya sambil tersenyum.

Aku pn ada dtg cini, mmg murah kalo beli borong sekodi, dua kodi tp kalo beli selai mana dp nk layan..hrga mahal jugak.lepaih tu yg juai selai2 tu yg tak cntik.ksian kt org yang mcm aku ni. Tp tak dinafikan mmh byk tudung dan kain ela kt cini org dr tmpt len pun dtg bl buat meniaga. Rata - rata yang meniaga kt cini org kemboja, yg belinya org melayu kita..org malaysia mmg mcm tu suka kt pendatang asing...ada yang duduk bkedai kt Pt Buntar ni kedai baju ada 3, buat rumah banglo...kereta toksah kata la berderet, asalnya meniaga kain kecil - kecilan ja yg belinya sapa org melayu kita jugak...Yang miskin org malaysia jugak...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...